Te jajka stwarzają poważne zagrożenie dla zdrowia. GIS bije na alarm: nie jedz ich!

Dodano:
Jajka, zdjęcie ilustracyjne Źródło: Pixabay / Couleur
Główny Inspektor Sanitarny ostrzega przed niebezpiecznym produktem. Tym razem chodzi o jajka. Wykryto w nich groźną bakterię, która zagraża zdrowiu, a nawet życiu.

Główny Inspektor Sanitarny (GIS) udostępnił komunikat, w którym poinformował o wynikach kontroli przeprowadzonej w Zakładzie Pakowania Jaj A.A Kałużni w miejscowości Wschowa. W jednej z pięciu przebadanych próbek wykryto obecność niebezpiecznej bakterii. Sprawdź, czy masz zanieczyszczony produkt w swojej kuchni.

Groźna bakteria w jajkach – szczegóły wycofanej partii

Państwowa Inspekcja Sanitarna skontrolowała popularne jajka. Wykazano, że produkt jest zanieczyszczony niebezpieczną bakterią. Wykryto w nim salmonellę. Główny Inspektor Sanitarny podjął decyzję o natychmiastowym wycofaniu skażonego towaru ze sprzedaży. W udostępnionym komunikacie podał więcej informacji na jego temat:

Nazwa produktu: 10 Świeżych jaj

  • Numer partii: A3PL08121309
  • Najlepiej spożyć przed: 15/02/2025
  • Kod kreskowy: 5 987463 142650
  • Producent: Zakład Pakowania Jaj, A.A. Kałużni Przyczyna Dolna 63B, 67-400 Wschowa

GIS apeluje, by nie jeść skażonych jajek. „Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella, zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki termicznej, wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego” – czytamy w uzasadnieniu decyzji.

Dlaczego zatrucie salmonellą może być groźne?

Spożycie skażonych jajek może doprowadzić do wystąpienia wielu przykrych objawów, takich jak na przykład biegunki, wymioty, nudności, bóle brzucha itp. Zatrucie pokarmowe może być szczególnie niebezpieczne zwłaszcza dla seniorów, kobiet w ciąży, małych dzieci, a także pacjentów z obniżoną odpornością oraz przewlekłymi chorobami. Te grupy narażone są na wystąpienie groźnych dla zdrowia i życia powikłań. Chodzi między innymi o zapalenie płuc, zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych, stawów, szpiku kostnego czy dróg żółciowych. W skrajnych przypadkach zatrucie salmonellą może skończyć się sepsą (posocznicą).

Źródło: Główny Inspektorat Sanitarny, WPROST
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...